De eerste tempels...
Door: Chester en Irene
Blijf op de hoogte en volg Irene
10 Augustus 2018 | Belize, Burrell Boom
De volgende ochtend stond de wekker alweer vroeg en zaten we om 6.00 uur aan het ontbijt. We namen de shuttle van 6.30 uur terug naar het vliegveld en daar vlogen we om 10.00 uur weer verder naar onze eindbestemming...Belize-city. Daar aangekomen waren de procedures om het land binnen te komen nog twee keer zo streng als in Amerika, maar na het invullen van een formulier en het halen van verschillende stempels bij twee verschillende balies, konden we dan eindelijk doorlopen om onze koffers op te halen. Buiten stond er al iemand op ons te wachten die ons naar onze eerste verblijfplaats zou brengen, The Black Orchid.
Onderweg keken we onze ogen al uit. Niet vanwege de schoonheid van dit deel van het land, maar vanwege de staat waarin de huizen en gebouwen verkeren. Alles is behoorlijk vervallen en slecht onderhouden, maar daar lijken de mensen hier geen last van te hebben.
Eenmaal bij The Black Orchid aangekomen zijn we wat gaan lunchen en daarbij werden we, tot onze verrassing, al getrakteerd op behoorlijk wat ‘wildlife’. Een familie brulapen in de bomen, hagedissen, kolibri’s en mooie gekleurde vlinders.
Na de lunch wilden we even naar het dorpje om wat geld te pinnen voor de excursie van de dag daarna. Volgens google maps was er een ATM machine in het dorpje bij de bank. We hadden fietsen tot onze beschikking, dus dat leek ons een mooi vervoersmiddel. De fietsen waren, hoe zal ik het zeggen, niet echt geschikt voor lange mensen en zonder versnellingen, dus dat was een uitdaging. Eenmaal in het dorp ( lees: een supermarktje, een bushalte, een begraafplaats en een handje vol huizen ) gingen wij op zoek naar de bank. Na flink wat rondfietsen kwamen we erachter dat de weg die google maps aangaf, toch echt niet meer leek te bestaan. We besloten het even na te vragen bij de supermarkt en daar werden we een beetje uitgelachen. Er was allang geen bank meer in dit dorpje. Lang leve google maps! ;-)
De volgende morgen zaten we braaf om 7.50 uur klaar bij de voorkant van het hotel, want we zouden om 8.00 uur opgehaald worden voor onze eerste excursie door een man met een busje. Nou, kennen jullie die grap van die twee toeristen die opgehaald zouden worden......juist! Na wat heen en weer bellen kwam er uiteindelijk toch iemand om 9.15 uur. Niet een man met een busje, maar een vrouw in een vieze, blauwe auto, die dacht ze de nieuwe Michael Schumacher was. Met een behoorlijke snelheid en een aantal bijzondere stuurbewegingen, werden we naar de vertrekplaats van de excursie gebracht. Wij zijn onderweg niet één keer ingehaald, maar hebben wel ongeveer al het andere verkeer ingehaald...dat zegt genoeg lijkt me :-)
Voordat we bij de archeologische plaats Lamanai aankwamen, moesten we eerst anderhalf uur varen. Op en rond het water zagen we een hagedis, vleermuizen en zelfs een krokodil!
Bij Lamanai werden we rondgeleid door een gids, die veel over de tempels kon vertellen. Hierdoor ging je met hele andere ogen naar de bouwwerken kijken. Knap hoor, hoe ze dat allemaal in 1500 voor Christus gebouwd hebben. De hoogste tempel mocht je beklimmen en dat hebben we uiteraard gedaan. Voordat we omhoog gingen werden we nog even getrakteerd op een flinke plensbui, maar dat is daar niet ongewoon en paste ook eigenlijk helemaal bij de sfeer van dat moment. Bovenop de tempel had je een wijds uitzicht over de jungle. Het geluid van diverse brulapen op de achtergrond maakten het plaatje compleet.
Morgen gaan we onze huurauto ophalen en reizen we door naar San Ignacio, waar we nog meer tempels zullen gaan bekijken en een lokale markt gaan bezoeken. Meer hierover lezen jullie de volgende keer!
10 Augustus 2018 - 08:20
Tineke Bakker:
Ziet er allemaal heel mooi uit.
Prachtig verslag. Geniet er lekker van alle twee.
Piet en Tineke -
10 Augustus 2018 - 13:26
Sjaak Boots:
hahaha, net wat voor jullie. ken je die mop van die toeristen die opgehaald zouden worden maar ……….
voor de rest is de eerste indruk goed. kijken uit naar jullie volgende verslag.
Have Fun. Pap en Man -
10 Augustus 2018 - 17:07
Gre Boots:
Zo hebben jullie er al weer een hele reis opzitten. Blij dat jullie straks zelf kunnen rijden en niet meer afhankelijk zijn van de rijstijl van een chauffeur. Mooie foto's maar daar komen er nog wel veeeeel meer van. Op naar de volgende bestemming! Dikke kus mam. -
10 Augustus 2018 - 17:21
Kees Boots:
Leuk verslag en prachtige foto's!! Geniet er lekker van kanjers! Kus van ons X -
12 Augustus 2018 - 00:02
Ed En Jen:
Zoooo, dat ziet er nu al erg mooi uit en het klinkt ook al avontuurlijk! Wat een heerlijk groene omgeving, prachtig! En tof dat jullie al zoveel dieren hebben gespot. Geniet ervan en rijd voorzichtig in jullie huurauto. Wij zijn gisteravond thuisgekomen van een heerlijke vakantie in la France.
Tot het volgende verslag.
Liefs en dikke kus van ons uit Castricum -
12 Augustus 2018 - 13:05
Gerda:
Wat een prachtige plaatjes zeg. En wat een avontuurlijke rit met die vieze blauwe kar haha. Gelukkig goed aangekomen op plaats van bestemming. Jullie huurauto ziet er iig beter uit heb ik net gezien.Nou tot t volgende reisverslag.Groetjes en dikke kus van ons X